Friday, November 2, 2012

Chapter 46: Perigi Cari Timba?

Salam,ya kita bertemu lagi dalam rancangan.. *krik krik* ok aku dah merepek apa pulak ni?ok di pagi yang sejuk lagi membeku ni,aku ingin update something interesting.Maybe ada yang tahu pasal tapi ada juga yang belum tahu atau dah lupa so aku nak share dengan kamu semua.


Anda semua pernah dengar ayat ni 'Perigi Cari Timba'? dalam erti kata lain,perempuan mengurat lelaki atau perempuan cari lelaki atau perempuan melamar lelaki,amboi banyak atau sangat pula. Sebenarnya,boleh ke perempuan buat macam tu? disini saya ingin kongsikan bersama korang semua.

Bagaimanakah Islam mengajar wanita yang berkeinginan bernikah untuk menyuarakan keinginanya? Mari kita kaji sirah.

Bukankah perkahwinan teragung antara junjungan kita, Nabi Muhammad s.a.w. dan Siti Khadijah r.a. dimulakan dengan Siti Khadijah menzahirkan keinginannya? Ketika mengetahui sifat-sifat mulia yang dimiliki oleh Nabi Muhammad s.a.w., beliau merasakan yang dia tidak akan menjumpai sesiapa yang lebih layak untuk dijadikan suaminya melainkan Baginda. Oleh itu Siti Khadijah menyuarakan keinginannya kepada pakciknya, Abbas, agar merisik Muhammad s.a.w. Sesudah pihak Baginda bersetuju, barulah keluarga Nabi menghantar rombongan meminang. Begitulah yang diajarkan dalam sirah.
Jadi, tiada salahnya wanita yang memulakan dahulu. Bukankan itu lebih mulia, menyuarakan keinginan dan kebersediaan untuk mengikuti sunnah baginda Rasulullah s.a.w.?
Cuma biarlah caranya sesuai dengan cara masyarakat kita. Jika seorang wanita itu telah mempunyai calon suami yang baik dan soleh, suarakan-lah kepada ibu bapa supaya mereka dapat menghubungi pihak keluarga lelaki tersebut. Biar orang tua yang menguruskan, kita cuma mencadangkan. Kalau kedua-dua pihak setuju, alhamdulillah. Maka pihak lelaki boleh masuk meminang.

Jadi Islam itu mudah bukan?kita memang dilahirkan untuk disayang dan juga menyayangi dan kita juga dicipta untuk berpasangan di dunia ni.Akhir kata,jodoh dan pertemuan di tangan Allah.kita hanya merancang,Allah yang menentukan. 

Saya ingin memohon maaf jika ada sebarang kesilapan dalam post ini,maklumlah saya hanya insan biasa yang sering melakukan kesilapan.

Sumber :http://www.iluvislam.com/tazkirah/remaja-a-cinta/1142-bagaimana-bercouple-cara-islam.html#.UJR9xEiWF9c.facebook

2 comments:

  1. sekarang perkara mcm nie dah common. tapi ikut atas penerimaan seseorang :) good post. thumbs up !

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...